Thursday, February 24, 2011

::makan yukkk::


asihhh.lama rase x ngapdet blog nih...bynk menda yang jadi dalam 1 mggu nih..tp entri kali ni nk cite pasalll M.A.K.A.N..sape suke makan?angkat tangan...bohong la kalu x suke makan kan...kan..hari 2 kami berdua (saya+incik eijan) kluar dating..anak bujang kami tinggal bersama BS(babysitter).

Dah penat punya dating tibe2 ....krot..krot..krot...

suami ensem:bunyi ape 2 sayang?
isteri manis:ntah x tau.
suami ensem:eiiiii bunyik perut sayang ehhh?
isteri manis:hikhikhikhik..(senyum kambing)
suami ensem:jommm g makan lah...
isteri manis:western ehhh...
suami kacak:ok sayang..
isteri manis:i luf u lalink..muah..muahh..



misi jalan-jalan cari makan pon bermula...sebenarnya x cari pon...kitaorg mmg slalu dtg mkn kedai nih..hehehehhhe...sampai kat kedai 2 trus order kkk..x tggu lama dah....aku biasa la menu aku lamb leg bersama limau suam...lamb leg kat sini mmg best..x bau pon...daging dia pun lembut...black pepper sos pon mmg ngancam oooo cakap lu...meletopsss abiz...harga pon murah jek rm 15.90
incik soumi pon beria2 memilih menu...last2 dia amik moroco chiken rice n limau ais...sedap gak..
harga moroco chiken rice ni kalu x salah aku rm 14.90..mmg berbaloi la harga dgn rasenye...
<---moroco chiken rice-->
<---lamb leg--->
dah makan kenyang-kenyang..tgk jam hukh..dah kol 9 ghupenye...anak bujang kami x berambik lagi..pe lagi dezup dari seri kembangan ke puchong...dekat jek puchong dgn seri kembangan...kalu x jem dlm 15 minit sampai lah...sampai2 umah BS anak bujang kami tdo dah...cian anak ibu ehhh..tggu ibu sampai tdo2....ok lah jom kita blk umah kita sayang...tdo sama2 ehh..ibu pon ngantuk ni...lamb leg dah naik kete mata ibu nih...hehehhehehe.....

Monday, February 14, 2011

::ape tingok-tingok?::

hikhikhik...suke tol ati aku..actually sirhan baru blaja2 nk duduk...dah bley duduk tp tak stabil lagik...6 bulan dah pandai duduk...clever boy la anak ibu nih...good job cayunk...

td masa dok lepak dgn dia ada la 2 ker 3 kali tergolek..dush..dush...cian anak ibu..ibu x buli adik tau...adik yg jatuh tergolek sendiri...pas 2 nanges manje-manje...gatai la 2...tengah2 dok lepak aku ckp la kat dia sirhan SIT DOWN PROPERLY!!!!!!


sekali dia blh bt mcm ni kat aku
*
*
*
*
*
*
*
ape tengok-tengok?
aku pon ape lg trus capture la...bertuah tol la anak ibu...sumpah comey adk buat mcm ni...ibu like..

::CiaN aNak iBou::

Ape nak buat lg aku pon dah x reti..kalu leh la transfer kat ibu sayang,ibu sanggup...x sampai hati ibu tgk anak ibu tiap-tiap ari mcm nih....yaALLAH..aku bermohon sembuhkan la anakku..aku tau ini sume dugaan buat aku dan incik soumi..ibu dan baba akan berusaha yang terbaek untuk anak ibu ni sihat ye sayang...

Ari sabtu malam ahad ari 2 kami berdua tidak tido malam ye..sirhan batok truk sangat2.sebenarnya MUHAMMAD SIRHAN RIFQI dah 3 minggu batuk...dah macam2 klinik kitaorg bawa dia dan bermacam2 obat juga la yg kami dapat..tp malangnye anak aku x juga semboh-sembuh..makin teruk ada lah..

my hero nih batuk jenis meneran tau...cian aku tgk tiap kali dia batuk...seksa gle..sedih sangat bila tgk dia batuk 2 sampai meleleh2 air mata dia..dia baru 6 bulan dah terpaksa merasainya..ibu x tau macam mana ibu nak tolong adik bila adik batuk terok..bila ibu gosok2 dada n belakang adik,adik mesti tarik nafas mcm lega bila ibu buat mcm 2..(sedey gle la bila tgk muka dia...seolah2 dia berterima kasih pada aku).

kita yang dah tua ni pon kalu makan obat ari - ari pon jemu kan...sama juga la dengan sirhan...dia mcm dah fobia bila aku baringkan dia atas riba aku.dia mesti akan tutup molut dia rapat2.pas 2 tahan dia gelak x buka mulut sbb tkt kena bagi mkn obat..1 lagi kalu dia nampak je aku bawa bekas  ubat n pcagari 2 dia dah x senang doduk dah...gatal sana..gatal sini..guling sana..guling sini...alahai cianya anak ibu ni ye...trauma dah dengan ubat.

td kat atas aku ada mention kan yg aku laki bini x dapat tdo ari sabtu mlm ahad ari 2..so ms ari ahad 2 batok sirhan makin menjadi-jadi.ms ni aku kat seremban kat umah adik aku..aku n incik soumi pon decide la nk bawa sirhan g klinik lagi..sampai kat klinik alhamdullilah la x de orang kat klinik.kalu x org mmg ramai kat klinik 2..settle jek register tros nama MUHAMMAD SIRHAN RIFQI kena panggil.masuk blk jek  si kecik nih dah start batuk.so doc x yah tanya la sakit ape g kan.pandai anak ibu ni bagaitau dia sakit ape...hehehehhehehe...doc check dada,blakang n kerongkong.pas 2 aku pon cita la ..bla...bla...bla...bla...then doc 2 ckp ok kita bagi dia gas la...ermm terkezut aku..aku ckp dgn hubby aku x nk msk pegang sirhan..(gle penakut kan aku nih...bkn penakut la aku cuma x sanggup jek anak aku kena mcm gitu).so hubby aku lah yg msk pegang si kenit 2..

selang 3 minit aku dah start dengar sore so kenit 2 nanges2.aku dah x senang duduk kat luar 2.gle kuat la dia nanges...nurse pon puas dok pujuk2 dia.tp dia tetap melontarkan sore dia 2 sekuat hati.aku pon ape lg dezup buka pinttu masuk...aku tgk dia meronta2 x nk hidu gas 2..hubby dok pengang dia sekuatnya.sorg nurse dok pegang kepala dia n sorg lg dok tekup gas 2 kat hidung dia...kesian nye lah...(nanges aku kat situ gak..uwa..uwa.uwauu!!!.sian anak ibu...)
cian tgk dia ms nih..
 dah settle urusan meronta2 tadi g balik jumpa doc..doc ckp jgn pasang kipas kuat-kuat,pas 2 aku x blh mkn mende2 gatal coz sirhan BF dgn aku...bla..bla..bla..sirhan sayang ibu promise ibu akan pantang sampai anak ibu ni sembuh ye...semoga cepat sembuh ye sayang...muah..muah...ibu cayunk sirhan sangat2 tau...

Thursday, February 10, 2011

::iBu CayE laPar!!!!!!::

x kira..x kira nk cite gak..biar la lmbt pon.ada aku kesah?.actually sirhan dah mkn since dia 6 month lg.tp ni br dpt nk bt entry pasal dak musyuk masyam ni nak mammmam..hepi tak terkata weiii bila tengok anak dah pandai nk mammamm...geli ati tgk dia nganga...cute sangat...pas 2 dia mcm2 mengunyah2,lagi la comel dengan x da gg nye tuh...hihikhik..sirhan,,sirhan,,

first slid food sirhan ialah CERELAC brown rice..ia mengandungi bifidus untuk bantu memperbaiki mikroflora usus,zat besi,zinc untuk pertumbuhan,vit C untuk sokong penyerapan besi dr makanan dan vit A penting untuk mata. sirhan pon suka sgt dgn brown rice.menjerit abis kalu x cukup...nak oiii awk 2 kecik lg.mana blh mkn bnyk...hehehehhehe....


aku start bg dak kenit ni bubur ms holiday CNY ari 2...mak aku cakap dah boleh bg dak kenit ni bubuq nasi yg dikisar ye..sangat excited time nk prepare bubuq untuk dak cumey nih.bt ms ni aku cume letak ayam/ikan,carrot/kentang pas 2 daun sup dan ikan bilis yg dikisar..kalu bley segala macam tok nenek aku nk letak dalam bubur dia..so far aku tengok sirhan lebih suka ikan dari ayam..hehheheheh..bagus2 nak..nanti dah besar x dela keje nk minta K.F.C..tp skrg K.F.C pun ada ikan ekk...ha 2 produk br K.F.C donut ikan.

 
 

dak techik ni mkn 2 time daily..kul 11 pagi  & kul 6 petang..cepat besar ye cayunk..dak kenit ni pon suke makan buah..expecially anggur hitam..apo x ehhh br umur 7 hr dah makan anggur..oooppppss bukan aku saje nk bagi ye ank aku makan anggur masa umur 7 hari.tp ms 2 dak tecik ni kena jaundice atau nama lain nye demam kuning...orang kata kalu bg makan anggur hitam jaundice akan turun cepat..memang sah turun weiiii...so kepada bakal2 ibu...majority baby2 yg br lahir mmg akan kena demam kuning..so nt blh la try petua yg aku cakap nih..


 

Wednesday, February 9, 2011

::DIA::

ibu...ibu..engkau lah ratu hatiku.
bila ku berduka engkau hiburkan hatiku..
ibu..ibu..engkau lah ratu hatiku..
(*Sila bace sambil nyanyi ye!!)

MAK...Teme Kasih lahirkan along ke dunia ni..
MAK...Teme Kasih susukan along ye..
MAK...Teme Kasih kerana bersengkang malam jaga along ye...
MAK...Teme Kasih besarkan along dengan penuh sabar dan kasih sayang..
MAK...Teme Kasih ajar along mengenal A.B.C...Z & 1,2,3..10..alif,ba,ta...ya..
MAK...Teme Kasih hantar dah jemput along balik sekolah..
MAK...Teme Kasih kerana selalu bagi kata2 peransang untuk along rajin belaja..
MAK...Teme Kasih masakan makanan pebret along ketika kejayaan dalam gengaman..
MAK...Teme Kasih hantar along masuk IPTA..
MAK...Teme Kasih kirim along duit tiap2 bln ms balaja(*mak sanggup x da duit janji along berjaya*)
MAK...Teme Kasih doakan along dapat keje gomen..
MAK...Teme Kasih beri restu along kawin dengan menatu mak..
MAK...Teme Kasih jaga along masa mengandung..
MAK...Teme Kasih doakan along bersalin dengan selamat..
MAK...Teme Kasih jaga along dgn anak along dalam pantang..
MAK..Teme Kasih jaga anak along sampai umur 3 bulan..
MAK..TEME KASIH MAK IALAH MAK YANG TERBAIK DALAM DUNIA NI...

(Sejak aku lahir sampai anak aku lahir mak x penah jemu melayan kerenah aku sebagai anak..KINI aku juga seorang IBU..aku berdoa semoga aku juga boleh menjadi ibu yang baik untuk anak2 aku..MAK adalah MENTOR aku.

Kepada PN.SITI AISHAH BINTI ABD.SAMAD along sentiasa doakan semoga mak dikurniakan tubuh badan yang sihat,murah rezeki,cantik selalu,panjang umur dan diberkati oleh ALLAH S.W.T
AMIN........

ALONG LUVE MAK SO MUCH...MUAH..MUAH..MUAH...


MAK SAYA+ANAK SAYA



::CaMeRa ReADY...1,2,3, aCtIOn...::

Layan yek kerenah si busyukk masym nih..


video

video

video

Nota Ringkas:Sowi gmbr x clear..



 

Tuesday, February 8, 2011

::gedikxx santaii cotii2::

hhalllo...haaallo...

hadoiii..haadoii gatai giles jari jemari halus ku ini nk menaip...balik kampung sampai x de masa nk ngapdet blog nih...harus la bz kan blk kg...lepak2 same family terchenta kan..kan..hohoooo...coti kali ni sangat la besh nye...mcm2 aktiviti ooo...syiookkkk...mehhh..mehhh..layan aktiviti aku sepanjang coti2 ritu...

Tarikh:03 Feb 2011
Masa :11Pg-11Mlm
Lokasi : Umah MERTUA okeh..
Aktiviti :buat,bakar n makan BAHULU...

yummy..yummyyy mmg best la kan makan bahulu panas.sila la jeleeess ye kengkawan..biasa time2 raya jek dpt merasa bahulu...tp ibu mertuaku hardworking orang nye ye mahu bakar bahulu...paling best kan bahulu ni masih dibuat mengikut tradisi lama ye...x pakai mixer & x pakai oven...kesemua bahan2 dipukul okeh,guna pemukul kemudian dibakar menggunakan sabut diatas dapur...dr kol 11 pagi smp kol 11 malam weiii bt bahulu..lamo gle kan...tp ada 1 jek perkara aku x leh lupa ms bt bahulu ni.

suami kacak:syg wat pe 2?
wife cantek : amik gambar bang,nape?
suami kacak:amik gambar ape 2?
isteri cantek:gambar kueh bahulu.
suami kacak:mana,meh nk tgk..(sambil tgk kamera)...tibe..tibe...nape kueh ni nmpk mcm nuget?
isteri cantek:dannnnggggg!!!!!trk sgt ker aku amik gambar sampai bahulu  nmpk mcm         nuget...hahahhaha...

Bahulu @ Nuget




ini bukan ibu mertua ku ye..ini my incik somi punya mak cik
Tarikh:04 Feb 2011
Masa :8Mlm - 12Mlm
Lokasi : Umah MERTUA okeh..
Aktiviti :BBQ

Makan..makan..makan..selagi boleh makan kita makan,btol x?awal pagi lagi ibu mertuaku n my brother in law (BIL) dah g pasar cari bahan-bahan nk wat bbq tok mlm tuh...blk dr pasar aktiviti gotong royong bermula..siang itu siang ini dann.....siap.ding..dongg...dingg..dongg..malam pon sampai...x sabar dah ni nk mkn bbq ni..cepat bang bakar..nyumm...nyummm...ehhh mana si kecik 2 ye...hehhehehe si kecik 2 sgt la spoting...dia tdo uuuu mlm 2...memang kasik peluang la kat mak bapak dia layan bbq.errkkkk kenyang dah...uppsss desup siap2 kan diri utk pulang ke ghumah mak aku..turn umah mak sayang plak ye abg...jom..cepat..balik....vvrrroooommmmm...











Tarikh:05 Feb 2011
Masa :3Ptg-4Ptg
Lokasi : Umah aku pulekk..
Aktiviti :Gunting..menggunting

Gunting ape plak nih?jeng...jeng.jeng...harus la gunting rambut my anak bujang 2..rambut dia dah panjang..ramai yg cakap dah mcm muka pompuan..tp bila dengar sore..hamik ko laki 2 anak aku...
Rimas tgk rambut dia...aku tgk pon rimas ni kan plak dak kecik encem 2..kejap2 dok tarik2 rambut dia...aku n baba dia kan mak bapak prihatin...ape lagi amik gunting n sikat tros mula projek gunting menggunting nih...alahai baek nye budak ni..anak sape ni gunting rambut pon dok diam jek..harus la anak LELLY HASHIDA + RUSLIZAN kan..anak sape lagi..ngeeee..siyes sepanjang projek gunting rambut,sirhan x nages pon...lagi suke ada lah...polik..polik tol la anak aku nih...








baba A.K.A baber
Tarikh:06 Feb 2011
Masa :11Pg-2Ptg
Lokasi : Umah aku pulekk..
Aktiviti :Pembinaan

nk bina apa plak nih?bukan..bukan buat bangunan atau menara tp buek bilik je.suami kacak saya jd buruh binaan untuk 3 jam utk membantu pak cik saya ye membuat bilik untuk adeq saya yg nk kawin-kawin bln 5 nanti...so nk cepat siap ramai2 la gotong royong.kalu x siap nanti perantin tdo luar plak...huhuhuuu.ada ke pengatin br tdo luar???okehh  wahai suami kacak...aktiviti mcm nih blh kempis juga perut kan.dok bancuh
simen...hehehhehe...sirhan sayang tgk baba kamu meleleh peluh dia...ha 2 la x nk g senam lg...tgk ibu saya...kata sirhan dlm bahasa dia...(ooongoo..onngooo) ibu jek fhm cakap anak ibu nih...hehehehehhe




Nota Ringkas:orang sibuk buat blk dia,tuan punya bilik blh g main takraw...dushhh..dush...

Wednesday, February 2, 2011

::Hepi C.N.Y::


Hepi Chinese new year!!!!!!!!! 
   Gong xi fat cai!! Gong xi fat cai!! Gong xi fat cai!!

To all my Chinese friends at  Industronics Berhad (IB)
<Mr.Kong,Lau,Khoo,Alex,Cheah,Ngo,Lai& Mr.Bernard> ,penganut agama Buddha or yang berbangsa cina I want to wish:-

HEPI CHINESE NEW YEAR!!!!!! 

DANnnnnnnnnnnn……………….. 

Untuk yang beragama islam selamat pulang ke kampong halaman masing…berhati-hati di jalan raya...kepada incik suami yg tercinta (Mr.Ruslizan Bin Abdull Raffar)..sila la pandu WUJ 2707 dengan berhemat…ingatlah orang tersayang di sebelah kamu ye..(Mrs.mungeelily & our little hero Muhammad Sirhan Rifqi) 

Nota Ringkas : Mlm ni balik kampong..hoyeahh..hoyeah>kuala pilah,Nogori 9.

::sIx MoNtH AcHiVeMenT::



*1 day*
 *
*
*
*
*
*6 month*



lip...lap..lip..lap...oopppsss  6 dah bulan rupa nye anak aku...kejap jek rasenye ms berlalu..rasenye mcm semalam aku abis pantang(poyo jek statement nih...hikhikhik..)nowww si kenit nih dah 6 bulan..macam ragam,peel,perangai la yg dia buat..fenin,fenin,mak ko ni nak oiii.tapi kan kadang2 bila aku ingt2 balik boleh gelak sorang2 dibuatnye.

Pencapaian utk 6 bulan ni amatlah membanggakan aku sebagai seorang ibu..anak ibu nih dah pandai:-

  1. ketawa berdekah-dekahhhh
  2. mengesot dgn lajunya(180km/j..laju gle kan.ko ada anak mcm ni?x da kan?tp aku ada)
  3. pandai tido sendiri
  4. nak makan bnyk(2 tanda ibu macak beshhhhhh)
  5. membebel ba,,ba,,bu,,bu...(bangga weiiii)
so sweet la u cayunk..very-very clever la u son.LEBIU sirhan rifqi..muaxx..muaxx..muaxx.....10000x

sirhan dah start makan solid food..oiii kalau bab makan no 1..dia cukup tau pinggan mangkuk dia..dia nampak jek bowl kuning dia dah start la bergolek sana..berpusing sini sambil hempas kaki yg tomey tuh..x sabar btol la musyukk ibu..

si kenit ni dah x nk tdo buai malam2..dia nak tdoq dgn ibu dgn baba..lena sampai ke pagi kalu dpt tdoq bawah...good boy la musyukk masyamm ibu ni..oleh sebab adik lena maka ibu pun tdo dengan lenanya & x de la ibu ni asyik tersengguk2 kat opis...ibu nk bangun pagi pun semangat nk g opis utk cari rezeki...(hehehehe...bley ker macam 2)


kalau nk tengok sirhan mengensot 180 km/j try letak la remote astro kat depan...bukan main cepat dia datang nk ambik remote..tapi kalu letak benda lain heran pon x dia...ibu pon pelik  ler bnyk2 benda kenapa la remote astro yg adik minat ...elok lah dia suke remote astro dari dia nampak duit laju jek datang..ha x ke naye ko lily...anak br 6 bln dah ada potensi nk jadi mata duitan...botak la kepala ko nanti baru padan dengn muko ko.hikhhikhikhik..ni pon dah nk botak asyik kena sembur air liur jek..

video

aikhhh pedih la plak mate nihh...issshhh...issshhhh nk kol 12 ghupenye..stop..stop..nanti sambung bebel2 n merapu2 nih...ape2 pun mata ni nk kena cas dulu..kalu x cas esk ayik sleep jek...hihkhikhikk...( mmg dasar kuar tdoq hikhkhk..ckp bnyk plak) cau cin cau.da..didi..dudu..nite (",)