Friday, March 25, 2011

Support Earth Hour


SUPPORT EARTH HOUR!!!!
MARI LAH MARI KITA SAMA-SAMA SUPPORT EARTH HOUR 
UNTUK BUMI KITA N ANAK CUCU KITA.....

Thursday, March 24, 2011

Pomander Ball..I like It


Sejak 2,3,4 menjak nih,minatku pada pomander ball ni mmg x leh nk dibendung lagi..jatuh cinta abis aku dgn mende nih..dulu masa kawin x de kesempatan  nk wat pomander ball nih..so nanti untuk majlis putera jebat aku nih,aku decide nk letak pomander ball ni kat pelamin dia...

Now aku tgh berkerja keras nk siapkan pomandell ball putera jebat aku nih...nanti dah siap aku upload ehh hasil seni kreatif n inovatif aku 2..hahahah..la ni x siap lagi...hukhukhuk...Mana nk siap,siang aku kat opis..mlm jek ms aku nk bt...mlm plak kena tggu putera jebat aku 2 tdo..kalu nk wat time dia jaga,hurrmmmm x de mana nye...pomander ball akan jadi apomondo(lohgrat n9) ball....ngehh..ngehh...(",).

Klah stop sini dulu..putera jebat 2 dah bg isyarat nk MILK...hukhukhuk...babaiii

Wednesday, March 23, 2011

Anak Ibu Dah Besar

video

Bila anak dah pandai main...mak ayah orang yg paling gumbira...
Seriously aku teruja sangat bila tgk sirhan dah pandai main sendiri...
Rase mcm x caye jek dia dah besar..rase mcm baru jek abis pantang semalam..
IBU N BABA SAYANG SIRHAN SANGAT...MUAH..MUAH..LEBIU

Tuesday, March 22, 2011

BUNGA RAYA..BUNGA KEBANGSAAN



hoyeahh..MERDEKA..MERDEKA..eikhhh MERDEKA lambat lagi la....akhirnye dapat gak aku video lagu BUNGA RAYA... BUNGA KEBANGSAAN nih....Jenuh aku dok mengGOOGLE sana sini...last2 jmp kat youtube...

Aku download lagu nih coz budak kecik kat umah aku 2 mmg suka lagu nih...kalu dia tgh dok main2 dlm walker dia n dengar lagu nih,automatik lari depan tv..punya la minat.Kalu tgh nk pakai CD,dok x diam tibe2 leh jadi diam dgr lagu nih...Tp part paling best kalu dia nages then lagu ni plak kuar terus benti nages..itu yang aku suka 2.pas ni kalu dia nanges aku pasang jek lagu nih...hahahhahaa....sirhan siap la kamu..ibu dah jmp dah ubat kamu nages ni tau..

Aku tgh usaha nk record video dia tgh layan lagu nih...tp usaha aku asyik gagal...coz bila aku nk record dia mesti tgk aku n x tgk kat tv 2...aishhh kecik2 dah kenal kamera..ingt org nk amik gambar dia jek..akan aku usahan kan video dia 2 ye...kalu dpat nanti aku upload ehh....



Nota Ringkas : Semangat Patriotiseme harus di tanam dalam jiwa anak-anak kita..

Monday, March 21, 2011

XrEtI nk LeTaK TaJUk PlaK

Jalan2  x tentu pasal kat  IOI puchong semalam ye...msk kat JJ ada sales plak...puas la dok tahan iman nih x mo shopink...tetapi apa kan daya aku hanya insan yg lemah..hahhahahaha...ayat x leh bla langsung...dah mmg kaki ngabiskan duit...ngaku jek la..

Lagi untuk si anak kecil  itu...ayah dan ibu x beli ape pon...yang penting anak...
Ape Yang Penting "ANAK".
Sirhan nanti ibu dgn baba dah tua jangan lupa kan ibu n baba ye cayunk...

Untuk sirhan kali ni kitaorg belik 1 helai seluar..1 helai kemeja dan sepasang kasut..Nak cite pasal kasut ni kan..aku bekenan sgt dgn kasut nih..comey tau high cut..pas 2 jenis kain jeans..aku mmg minat sgt dgn kasut jenis kain jeans nih..kasut 1st sirhan pon jenis jeans..aku beli ms nk raya ritu..ni aku jumpa lagi kasut kain jeans...aku pon rembat lagi tuk bujang nih...hikhikhikhk..nampak rugged...

Kasut Baru anak bujang saya
comeyy..saiz 3
Kemeja bujang saye
kodroi bujang caye
kasut raya bujang caye
saiz 1

Saturday, March 19, 2011

m0nc0ng!!

Sape yg moncong?
Kenapa moncong?
Nop..nop..jangan pk yang bkn2 ek kau tgk tajuk entry tu..

My little hero yg moncong 2...IBU dia tidak sama sekali ye.Diulangi bukan IBU ye..hahahhahahha
Sirhan moncong bkn la sebab majuk ke ape sama ibu n baba ye...sebenarnye dia tgh syok mamam biskut.

Kelakar gile tgk gaya dia mengunyah biskut 2...sedap sangat gak nye..hikhikhik..





Nota Ringkas:Bila ek gg adk nk tumbuh nih?

Friday, March 18, 2011

cOngRates!!!!!!

aiishhhh...lame bebenor rasenye x update blog nih...ermmm bkn mls tau tapi minggu ni bz bebenor mak rase...entry kali ni pon dah seminggu simpan...ni br dpt nk publish...aisehhhh basi dah kan cite  ni...tp ada mak kesah?aku nk gak stori mori kat sini...nk cite pasal  majlis cukur jamboi ADAM (anak adk aku) n my cousin wedding...

okehhhhh...stop..stop membebel..mari kita mula kan skrg....wah..wahhh..dah mcm nk masak plak...ahazzsss...auwhhh..terlebih sudah!!!!...eikhhhh merapu lagi ko ni lily...last week adk aku bt majlis  cukur jamboi anak dia...dia bt kat sebelah mertua dia...hikhikhik...kitaorg sampai pon ms 2 majlis dah selesai...hikhikhik...bkn saje dtg lmbt tau..tp mcm2 hal ms 2...last2 kol 2 ptg br kitaorg sampai...masa 2 adam pon dah tkr baju dia...x sempat nk amik gambar dgn dia ms dia pakai bj melayu..aku n my hubby gedikzz nk gak potong jamboi dia..hikhikhik...geram sebenarnyee tgk rambut dia yg lebat 2...sowi ye adam,mak long potong ekor rambut adam...muah...muah...cayunk adam..




 

 

Perut dah kenyang kitaorg pon nk balik lah..coz nk g weeding my cousin plak...nasib la my cousin ni wat weeding dia malam...dapat la kitaor relax dulu...penat wei...kol 8 pagi dr puchong pas 2 amik mak n ayah kat kolo pilah pas 2 desup g palong 4 umah mak mertua adk aku..pas 2 blk semula ke pilah...sampai umah rehat kan diri yg penat nih+ tdo...hahhhh amik ko sedar2 kol 6 ptg dah...packing2 sume barang terus g umah my nenda...orang dah ramai ms 2...kitaorg sampai senyum2 kambing...hikhik...x pe la janji sampai dr x dtg kan..kan...so to:-

MY SIS N ABG IIJAM..SELAMAT PENGGANTIN BARU
...SEMOGA KEKAL HINGGA KE AKHIR HAYAT...


  

 










Thursday, March 10, 2011

Budak KeCil dan Buku Besar

Friday lastweek kuar dgn opismate g jualan PUSPANITA JPM..thanx to disa-heleneadisa-helenea ni ada entry pasal book yg sangat cumey nih..ibu like it...so mmg teringin sangat utk belikan book 2 utk my hero --->Muhammad Sirhan Rifqi.Walaupon anak ibu nih kecik lagi n x tau bace buku, ibu tetap nk beli...atlease anak ibu leh tgk gmbr yang cantik2 kat dlm buku 2. coz bawak kami sume ke sinun...mmg dah target dah nk beli ape kat sana coz aku tgk kat blog

Korang nk tau buku ape aku beli untuk sirhan?hehhehehe...tajuk buku nih "THE ANIMAL KINGDOM".Sebab munasab aku pilih buku ni adalah aku tgk hero aku ni cam suka binatang tau..Yang paling dia suke tengok ikan...kalu bawa g pasar mata dia meliar tgk ikan-ikan kat pasar 2..."sirhan cayang ibu nanti adk dah becar skit ibu bawa g zoo nak x?"
 

Buku ni sangat cumel tau...saiz dia mmg besar la..puas ati nengok.terang dan jelas...gambar2 kat dalam buku ni plak very da colurful la...mmg sesuai utk kanak-kanak.ada 100 jenis binatang dlm buku nih tau..Banyak category binatang dlm buku nih,antaranya:-

 
Tak sabar rase nye nak ajar sirhan mengenal binatang-binatang ni sume..semoga dengan pendedahan seawal ini akan menarik minat dia utk membaca buku bila dia dah besar nanti..sekarang pon dia dah menunjukan minat nye...hehhehehe...x caye?korng layan pic dia kat bawah nih....
belek-belek tajuk dulu
Land Animals
Birds
Farm Animals
tgk,,tgk aku dah kata dia suke ikan...          

ibu jgn kaco caye la..nk study nih

END,ibu dah abis!!
GOOD BOY....GOOD JOB DARLING...MUAH..MUAH..LEBIU


Nota Ringkas:Sirhan Said:Tq Aunty Disa..

Tuesday, March 8, 2011

~~KetE baRu~~

Kat umah nih dah ada 2 bijik kete...ni nk beli kete lagi...sape plak nk drive?hikhikhikk....Korang ingt lagi x,dlm entry semlm aku ada ckp yg aku nk stori mori pasal barang yg aku belik untuk sirhan kat MYDEAR warehouse sales 2.Ok meh2 nk tunjuk nihhhh..JENG...JENGGG.....
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!

NEW BUGGY
Hikhikhik...pink colour...nape aku pilih pink plak x pilih biru?...actually sirhan dah ada stroller kaler biru..so aku decide amik pink,mana lah tau 1 hr nanti sirhan ada adik n adik dia plak pompuan..so dah x payah nk beli yg kaler pink plak...btol x?ngehh..ngehh...family planning....

BUGGY SPEC
BUGGY FEATURES
 OWNER KETE BARU 2..
TEST DRIVE







NI LA STROLLER DIA YG AKU CKP KALER BIRU TUH

Monday, March 7, 2011

sYookkNyee HuJunng MiNggu..

Last sunday kami sekeluarga berjalan sakan...kol 8 pagi dah kuar umahhh kol 8 mlm sampai umah balik...mana destinasi yg kami tuju?
GENG HIJAU..

Pasar Tani Shah Alam (8.30 Pagi - 11.00 Pagi)

Pagi nih nk terjah pasar tani Shah Alam...weolls g jln2 cari makan n abis duit dulu kat shah alam..tiap hari ahad kat stadium shah alam 2 ada pasar tani...mmg best kat sana..macam-macam ada.makanan,pakaian,peralatan rumah,barang kete terpakai,sayur mayur...ieeeiiii pendek kata sume lah ada jual kat sana..mak ayah n adk beradik jek diaorg x jual...hikhikhik....(ada ker org jual mak ayah?).So pagi 2 i bekpes char kuew teow n hubby plak nasi lemak ayam kampung...very da lazat mak cakap...mantopp..


KFC (12.30 Tgh/Hr - 1.30 Petang)

Dah penat2 merayau2 kat sana,perut pon lapar lagi u all...aiihhh makan lagi kan...kan..x pe selagi boleh makan kite makan...kali ni destinasi kami ialah KFC.kami laki binik order KFC Fish Donut...yummyy..yummmyyy...very delicious u all...hingga menjilat jari..sllluurrpp!!!!!.si kecik 2 x makan pon coz dia dah tdo time nih...mak dan ayah si kecik bahagia menikmati ayam tanpa sebarang gangguan sehingga kenyang...errkkk...errkkkkk...ALHAMDULILAH


 MY DEAR Warehouse Sale ( 2.30 Petang - 4.30 Petang)

Fuhhh..dah kenyang misi kami diteruskan pulak dengan menerjah gudang MY DEAR...Gudang ni dekat jek dengan umah aku...jemputlah kawan-kawan datang beramai2 ker warehouse sale nih...mmg berbaloi harga2 yang ditawarkan...ermmm kat sini aku rembat@beli(bukan curik ye...hikhikhik)1 barang utk anak bujang aku nih...apakah barang itu?huhuhuhuhu....x mo ckp kat sinila...next entry aku cite ehhh ape barang yang aku beli untuk sirhan ekk...ramai gle orang kat sini...sume bawak baby..tp kesian kat baby2 sume, kat situ agak panas skit walaupun ada kipas...melalak-lalak anak-anak kecik 2..sirhan?oooo he is very good boyy..x nanges pos..suke ada lah dia tngk orang ramai...peramah gle...sume yang lalu dia nk tegur...tp paling x leh bla bila nampak anak ara(anak dara) wahhh dia punya peramah lagi over...heyyyy sirhan,awak 2 kecik lagi ye...jgn pandai2 nk ngurat2 anak ara orang tau...hikhikhikhik...
 

 TESCO Puchong (5.30 Petang - 7.00 Petang)

 X cukup kat sana...we olls x balik umah lagi tau...merayap ke TESCO Puchong plak ye ...ermm kami cari barang dapur kat sini...ermmm kat sini kami x lama...buka list barang yg nak beli,capai sana capai sini masuk troli...zuuuppppp beratur kat kaunter...aiiiihhhhh ingt kan dapat la cepat sekali org punya ramai beratur...hadoiiii...tensiii mak dibuatnye....selesai bayar sume,trus gerak g kat kete...sampai kat kete aku tgk ada sorg mamat nih mcm pelik jek dok kat tepi kete we olls..aku cepat2 buka pintu n masuk...trus lock pintu...hubby plak sbuk msk kan barang2 dlm kete...ada dekat 15 minit aku dok dlm kete hubby xmsk lg...aku tgk blakang,rupa2 nye mamat tadi 2 dok ikut hubby..aku dah cuak dah...eiii mamat nih nk ape plak?aku usha jek..pas 2 aku nmpk da tunjuk something kat hubby.hubby geleng2 kepala...dia buka plak jam n tunjuk kat hubby...hubby geleng lagi...ada la 10 minit situasi mencurigakan  2 berlaku.pas 2 hubby pon msk kete..

                                    aku:abg kenl ker mamat 2?
                                    hubby:x pon..(muke slumber)
                                    aku:abis dia nk ape kat abg?dok ikut abg.
                                    hubby:mat pet...dia nk jual hp N8 RM 500.
                                              pas 2 jam ROLEX pun dia nk jual
                                              RM 800
                                    aku:ha murah gle...(muka blur)
                                    hubby:terdesak nk beli BARANG la 2...

perbualan kami terhenti di situ.dalam hati aku nasib dia x ape2 kan laki aku....uisshhhh....vrrooommmmm....balik umah...



EmO...s!

Sebagai ibu dan bapa adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membentuk emosi anak sendiri.Keran pembentukan emosi bermula dengan diri ibu bapa serta kawasan sekeliling. Mari kita kongsi bersama cara terbaik merangsang emosi dan pemikiran kanak-kanak:-



  • Memberi perhatian dan tindak balas yang baik kepada anak.

  • Menyayangi anak dengan menyentuhnya dengan penuh kasih sayang, berbual, mengajar membaca dan menyanyi bersama mereka.

  • Membentuk persekitaran selamat untuk bermain.

  • Mengajar anak-anak untuk meluahkan perasaan dengan cara yang sesuai dan menerangkan mengenai perasaan itu.

  • Membuat jadual waktu justeru anak-anak akan lebih memahami apa yang ibu bapa inginkan.

  • Menyertai aktiviti anak-anak sama ada di pusat jagaan atau tadika.

  •  Memastikan anak-anak sihat, selamat serta mendapat nutrisi seimbang.